Видео преглед на печата

събота, 28 май 2016 г.

Списание Политика, брой 627

ЧЕРНИЯТ ИНТЕРНЕТ

Трафиканти, дилъри на дрога, терористи, контрабандисти и други нечисти субекти върлуват в Тъмната страна на Мрежата. Познатите търсачки не осигуряват лесен достъп до виртуалния мрак, приобщаването към него е равносилно на таен ритуал


ПРОФ. МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ - 27.05.2016 

Тъмната страна на Мрежата, или Черният интернет, е сред най-страшните рожби на човешкия техногенен фактор. Някои хора не подозират за съществуването й, други само са чували за нея, а трети най-интензивно я използват. Тя винаги остава извън обсега на стандартните търсачки като Гугъл и Яху. Но пък е огромна: тя всъщност обхваща почти цялата Мрежа. Или 90 на сто, което практически е същото. Затова понякога наричат Черния интернет и Deep Web („Дълбоката Мрежа”). Оказва се, че интернет е айсберг, от който повечето потребители виждат само 10 на сто - така наречената Clear Web, или достъпната част на Мрежата. В недрата на айсберга, обаче, се крият причудливи и страшни създания. Понякога те изскачат на свобода и тогава избухват взривове по площадите, или пък гърми поредният педофилски скандал.  
Тъмната страна на Мрежата лежи върху подложка, наречена Dark Web. Това са скритите сайтове, използващи специални протоколи за връзка, като се започне с т.нар. „приятелски мрежи” и се стигне до специално защитени мрежи за анонимна връзка, като например TOR, Freenet („Свободна Мрежа”) и I2P, или Invisible Internet Project („Невидим Интернет Проект”). Какво впрочем означава ТОР? Емблемата на ТОР е... една лукова глава! Самото означение идва от The Onion Router, или Лукообразният Рутер. Официално ТОР е създаден с ясна и разбираема цел: да се защити анонимността и сигурността на връзките в Мрежата. За целта се използва верига от виртуални „тунели” с кодиран и динамично променящ се достъп за връзка. Самата разработка започва с един проект на американските военно-морски сили, предназначен за анонимно сърфиране в Мрежата. Днес това е огромно предприятие, определящо себе си като „организация с нестопанска цел”, която се занимава с изследване и разработка на средства за онлайн сигурност. Разбира се, това не е всичко.
Благородните цели са едно, а практиката - съвсем друго. ТОР мрежите се използват не само от добронамерени потребители, а и от трафиканти и дилъри на дрога и хора, терористи, контрабандисти на стоки и оръжие, най-различни хакери, разпространители на слухове, нарушители на авторски права, представители на екстремни сексуални малцинства, обикновени педофили и още много други нестандартни групи от потребители. Специално място тук заемат както свободните, така и организираните хакери. Сред основните и най-опасни обитатели на Тъмната страна на Мрежата са и представители на специалните служби, на частни детективски и силови организации, както и самотни търсачи на богатства и ловци на глави. В Дълбоката Мрежа се крият също нацисти, войнстващи марксисти и ислямски терористи. Самата система ТОР е създадена от американските специални служби, а днес подобни системи се проектират и поддържат от всяко уважаващо себе си разузнаване, а и контраразузнаване също.
Тук, наред с американските, трябва да се отбележат израелските, руските, китайските и индийските служби. Не очаквайте обаче лесен достъп до виртуалния мрак чрез познатите на всички интернет търсачки. Приобщаването към Тъмната Мрежа е понякога равносилно на таен ритуал. И ако влизането там е проблемно, още по-проблемно може да се окаже излизането.  
В потайната част на Мрежата кипи живот и се водят тежки битки. Терористи организират атентати, а вербовчици на ДАЕШ набират доброволци за Свещен джихад и установяване на световен Халифат. Хакери се забавляват, като крадат банкови тайни и източват секретни архиви. Разменят се рецепти за изработване на малки атомни бомби в домашни условия. Засега без успех, но пък се говори, че доста е напреднало изработването на „мръсни бомби” с цел организиране на масово радиоактивно заразяване на големи водоеми и градски терени. Но това са все пак любителските изпълнения. Същевременно е в ход Четвъртата световна война, която се води с всички възможни средства именно в недрата на Черния Интернет. Атаките върху иранските ядрени обекти с вируса „Стъкснет” вече са христоматиен пример в това отношение.
Разбира се, Тъмната страна на Мрежата не се използва само от злодеи и престъпници. Много съвсем нормални ползватели са всекидневно там, а хиляди фирми и организации разчитат на анонимната и следователно по-добре защитена комуникация. Както и във всичко останало, Доброто и Злото са неспасяемо вплетени както във видимата, така и в мрачната страна на виртуалния свят. Без който вече не можем, защото той е нещо повече от наркотик както за отделните хора, така и за финансовите,  индустриални и военни структури.
Когато се говори за Тъмната Мрежа често задаван въпрос е защо с общи усилия на световните сили не се сложи край на това явление? И отговорът е, че това просто е невъзможно. Видимата и невидимата части от Мрежата вече са едно неделимо цяло. Няма как да отстраните тумор, който е обхванал повече от половината ви тяло. Защото тялото ще умре. А днес сме се докарали до там, че не можем да си позволим да убием Мрежата. Защото това ще значи да ликвидираме цялата си технологична цивилизация, без която сме абсолютно незащитени и уязвими.
След смъртта на Мрежата няколкото хиляди самолета в полет ще се върнат на Земята, защото няма самолет, останал в небето, но няма и да кацнат. Ако и когато Мрежата умре, между 20 и 40 на сто от всички действащи ядрени реактора (а те са към 500) ще се превърнат в нови Чернобили и нови Фукушими. Но това, колкото и да е ужасно, ще е само началото на края. Който ще настъпи бързо заедно с хвърлените в хаос градове, останали без електричество, без храна и без вода. Защото сложихме всичките си яйца в една-единствена кошница. И само се молим кошницата да не се търкулне на пода. С ясното съзнание, че това все един ден ще се случи.

Източник - списание Политика

Вестник Галерия

Вестник Уикенд, брой 46- целия брой

Участие в проучвания срещу заплащане

Времето в момента

Ads