Видео преглед на вестник Уикенд

събота, 12 ноември 2022 г.

BIOGRAPH, брой 134/ 2022 г.


Мерилин Монро (1926-1962)

Скандалният нов филм „Блондинка“ по едноименната книга на Джойс Каръл Оутс сам по себе си не би бил достатъчна причина да се връщаме към образа на Мерилин Монро. Но социално-политическият контекст, на фона на който романът и екранизацията влизат в живота ни, ги прави нещо повече от литература и кино. Филмът с прелестната Ана де Армас поставя по дързък и почти болезнен начин въпроса за отношението към красивите и талантливи жени – както в наши дни, така и в златната холивудска ера и въобще когато и да било. Проклятието да си привлекателна, но вечно подценявана, да ти липсва истинска любов, въпреки че си се превърнала в нейно олицетворение, никога не е било толкова ярко персонифицирано, както в образа на тази легендарна актриса.

Този месец в Biograph анализираме всичко това през призмата на модерния феминизъм и движения като #MeToo, които вече са готови да защитят всяка жена, сполетяна от участта на Мерилин. Припомняме и биографията и кариерата на актрисата, защото погледът към тях днес е по-различен в сравнение с преди 9 години, когато тя украси за пръв път корицата ни.

В ноемврийския си брой ви срещаме и с други жени, при които красотата и талантът вървят ръка за ръка, но нерядко са били подценявани – Мира Добрева, Добрина Чешмеджиева, Веселина Михалкова, Джорджа Мелони… Сигурен съм, че техните истории ще ви вдъхновят.

Приятно четене!

Георги Неделчев,

редакционен директор

P.S. Да припомня отново: вече можете да купувате и четете Biograph и в дигитален вариант на таблета и компютъра си – чрез платформата Zinzin.bg. Мнозина от вас отдавна искаха това и най-сетне го дочакаха, алилуя!


Източник - BIOGRAPH


 

Няма коментари:

Вестник Галерия

Вестник Уикенд, брой 46- целия брой

Участие в проучвания срещу заплащане

Времето в момента

Ads