Източник - вестник Телеграф
Заглавните страници на български вестници, седмични и месечни вестници и списания. Регионални и специализирани вестници
неделя, 21 август 2016 г.
Изгоряха тютюневи складове в Пловдив
Горящите сгради са четири, между улиците "Иван Вазов" и "Екзарх Йосиф".
Живещите в близост до горящите сгради са евакуирани, съобщи "Фокус".
Пламъците лумнали в следобедните часове, като сигналът на 112 бил подаден в 14,55 часа. Около 16 часа огънят обхванал втора сграда. Към 17 часа стана ясно, че пламъците са се прехвърлили и на още два бивши тютюневи склада, единият от който в момента е реновиран. По късно се е запалил и пета сграда, на която рухнаха част от стените. Тя пламна неочаквано в 20 часа тази вечер. Местоположението й бе на улица "Капитан Андреев" и е в опасна близост до жилищните сгради и един от действащите тютюневи складове.
Гасенето на пламъците продължава и към настоящия момент, като пожарните екипи полагат неимоверни усилия да овладеят критичната ситуация. Екипите на пожарната ще останат да дежурят цяла нощ до поразените сгради. Хиляди греди още тлеят в тях.
Очаква се нанесените щети да са значителни. Все още не е ясна причината за възникването на пожара в тютюневите складове.
събота, 20 август 2016 г.
BBC ЗНАНИЕ, брой 80/Август 2016 г.
Източник - списание BBC ЗНАНИЕ
ТЕМА НА БРОЯ:
МИСТЕРИЯТА НА МОЗЪКА
Вероятно всеки поне веднъж е чувал, че ние, хората, използваме само 10% от мозъка си. Във филма „Люси“ режисьорът Люк Бесон се заиграва с идеята как, ако използваме 100% от мозъка си, на практика ще имаме свръхестествени способности. Ще се изненадате обаче, че всъщност всички ние постоянно използваме целия си мозък. Митът за десетте процента е на повече от век и съвременните изследвания показват неговата несъстоятелност. За тази и за други мистерии, митове и загадки за мозъка разказваме в августовския брой на сп. ВВС ЗНАНИЕ. Точно там се намира и отговорът на много важен въпрос: различни ли са мозъците на жените от тези на мъжете? Отговорът е доста интересен и за двата пола, но ще ви оставя сами да го прочетете.
Защото мозъкът освен загадка за невролозите, е способен и да решава загадки за структурата на нашия Космос. Като например защо има нещо, а не нищо? Този въпрос е подвеждащ с простотата си. Замислете се: в началото цялата Вселена е била симетрична „супа“ от енергия. При изстиването ѝ се образуват частици материя и антиматерия. Ако материята и антиматерията се сблъскват, следва анихилация, т.е. съответните частици се превръщат обратно в енергия. Затова самият факт, че днес сме тук означава, че в началото е имало малко повече материя, отколкото антиматерия. Физиците обаче все още не са напълно наясно защо е точно така! Цялата история и още много ще намерите на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ – списанието за интересната наука.
В БРОЯ ЩЕ НАМЕРИТЕ И ОЩЕ:
Защо напълняваме?
Образование и съвети за родители
Какво ще открие мисията Юнона?
Красотата на дивата Индия
петък, 19 август 2016 г.
Списание GoodFood - 162
Това е броят, от който ще научите кои са модерните трендове това лято, как да приготвите вкусно барбекю с месо и зеленчуци и колко вида сладолед може да направите у дома.
Източник - списание GoodFood
Рубриката Новини и трендове представя в ГОРЕЩО ОТ КУХНЯТА новите чудовищни шейкове, 5 вида ароматни масла, коктейла на сезона и още любопитна информация. ЗНАЕМ КАКВО ЩЕ ЯДЕТЕ ТОВА ЛЯТО и за това ни помогнаха четирима специалисти, които наблюдават тенденциите и ни казват какво ще има в чиниите. ЛЕТНИТЕ ТРЕНДОВЕ НА 2016 включват модерни летни рецепти, които може да приготвите у дома.
Рубриката Този месец запознава със СЕЗОННАТА КУХНЯ НА ТОМ. Той готви с череши, зелен боб, цариградско грозде и телешко месо. ЗАПАЗЕТЕ СЕЗОНА, като направите Конфитюр от цариградско грозде с моден вкусен нюанс. Поредната ЗВЕЗДНА СЪСТАВКА: АРТИШОК разкрива нови начини за приготвяне на този интересен зеленчук.
Рубриката Хранете се добре всеки ден започва с четири МОДЕРНИ ЗАКУСКИ за добро начало на деня. Следват идеи за БЪРЗА ВЕЧЕРЯ със зърнени ястия с няколко семпли съставки. НАПРАВЕТЕ ЛЕСНО ви дава свежо вдъхновение за десет нови седмични ястия. ЛЯТНО НЕДЕЛНО ПЕЧЕНО включва актуални предложения за сочно и вкусно барбекю.
Рубриката Вдъхновете се представя в BG РЕЗИДЕНТИ Джоан от Малайзия, която приготвя за нас ориз, пикантни скариди и бисквитки. ХРАНЕТЕ СЕ ЗДРАВОСЛОВНО и приемайте вашите 5-на-ден порции зеленчуци с вегетарианско барбекю. В ЛИЦА ще се запознаете с Георги Колаксъзов и три рецепти за обяд в градината. ПРОСТО ДОБРА ХРАНА или средиземноморско меню за шестима - впечатляващо и много лесно. МОДЕРНО СЕМЕЙСТВО дава нови идеи как да предложите на децата Зеленчуци под прикритие във формата на сладолед.
Рубриката Тест кухня показва СТЪПКА ПО СТЪПКА как се приготвят португалските Паштеис де ната, полезни съвети и техники.
Рубриката В този брой ще намерите ИНДЕКС НА РЕЦЕПТИТЕ, от който може да изберете и приготвите рецепти по ваш вкус и предпочитания. Продължава НАШИЯТ КОНКУРС "ЗДРАВЕЙ, ЛЯТО!" с нови красиви и вкусни читателски предложения.
четвъртък, 18 август 2016 г.
вторник, 16 август 2016 г.
понеделник, 15 август 2016 г.
Абонамент за:
Публикации (Atom)