Източник - Тема спорт
Заглавните страници на български вестници, седмични и месечни вестници и списания. Регионални и специализирани вестници
понеделник, 21 ноември 2022 г.
След скандалите - оферта за "немски" кабинет. Партиите ги е страх да говорят за избори
Вестник 24 Часа - 21 ноември 2022 г.
Водещи заглавия:
Намирането на Сашко, вместо да изясни ситуацията, я направи още по-мистериозна
Подписаха договори за 76 км от новата магистрала от Русе до Велико Търново, ще струват над 1,4 млрд. лева
Производители: Сирене под 16 лева и кашкавал за по-малко от 24 лева вероятно са ментета
Райна Миткова, управител на EOS в България: В България хората плащат дългове с 16 дни забавяне - най-малкото в Европа
Истинската битка е за правото на фалшификации
Източник - МГБ
Внасяме за пенсия, но губим парите
Вестник Труд - 21 ноември 2022 г.
Водещи заглавия:
Чакаме сняг преди коледните празници
Боян Рашев, експерт по управление на околната среда и ресурсите, пред "Труд NEWS" : Европейската комисия изисква да унищожим капацитета си да произвеждаме ток
Машинният вот - път към третия свят
Разходи и рискове от приемането на еврото
Източник - вестник Труд
Вестник Телеграф - 21 ноември 2022 г.
Водещи заглавия:
БСП ПРИЗОВА: ПРЕЗИДЕНТЪТ ВЕЧЕ ДА ВРЪЧИ ПЪРВИЯ МАНДАТ
Борисов иска публичен дебат за Изборния кодекс
Адв. Иван Марчев, председател на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост: Слагаме цедка на домоуправители измамници
Световно с леко горчив привкус
Източник - вестник Телеграф
неделя, 20 ноември 2022 г.
събота, 19 ноември 2022 г.
Лъжите на ПП ще ни струват милиарди
Вестник Труд - 19-20 ноември 2022 г.
Четете още във вестникa:
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Няма да се откажем от хартиената бюлетина
Удължават ниския ДДС за ресторанти
Източник - вестник Труд
петък, 18 ноември 2022 г.
След цените на жилищата и наемите удариха тавана
Вестник 24 Часа - 18 ноември 2022 г.
Четете още във вестникa:
Величкият епископ Сионий, игумен на Бачковския и на Троянския манастир: Българите стават по-вярващи - дори младежи, нарочени за невъзпитани чакат с часове пред иконите на Божията майка
Цените на цигарите ще стигнат 10 лева
Вестник Труд - 18 ноември 2022 г.
Четете още във вестникa:
България е №1 по ръст на продажбите на нови коли
Владислав Горанов, бивш финансов министър ред "Труд news": Бюджетната сметка за 2023 г. започва от 11 млрд. лв. дефицит и 15 млрд. лв. дълг
Източник - вестник Труд
"Активни потребители" : Сиренето на пазара съдържа над 60% вода
Най-изложени на риск от фалшифициране са прокдуктите под 14 лв. за килограм
В сиренето на пазара у нас има твърде много вода. Това показват резултатите от последното проучване на Българската национална асоциация "Активни потребители", пише сайта DarikNews.bg. От тестваните 48 марки сирене при 35 водното съдържание е над 60%, а от тях в 12 е дори над 70%.
"Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Такъв проблем има от 10 години", информират от асоциацията.
"Изразено в проценти, 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени", уточняват от "Активни потребители". Рекордьор е продукт, който съдържа 86,95% вода. "Това е невиждана стойност в българската и световната практика", възмущават се от асоциацията.
При евтините марки водата е повече, показва проверката на асоциацията. Логично е при по-евтините водата да е повече. При 34 евтини марки (с цена под 14 лева), оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%) са с вода над 70%. При по-скъпите сирена оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени.
Имитиращи продукти се предлагат като сирене, е другата установена практика при проучването на "Активни потребители". Общо при 6 селектирани проби е определено съдържание на немлечни мазнини.
"Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател, защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността", категорични са от "Активни потребители", като допълват:
"Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите."
В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се подтискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите, уточняват от асоциацията, като допълват: "За да се задържи водата в сиренето се използват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните продукти. Дори когато са разрешени за влагане в други храни, не е напълно ясно дали са подходящи за сирене".
Резултатите на "Активни потребители" :
Абонамент за:
Публикации (Atom)