Видео преглед на вестник Уикенд

понеделник, 10 август 2015 г.

Списание 8, брой 8/2015 г.

Преподобна Стойна - Народната светица

Тема на броя- oт Дани Динева

Източник - списание 8
Повече от 80 години след смъртта ѝ нейното име отеква като символ, чудо, упование за хората от Югозапада, а и от цяла България. Сляпата светица Преподобна Стойна така и не получава признанието на официалната църква, но това ни най-малко не спира безбройните вярващи в чудесата ѝ да идват в запазената одухотворена стаичка в черквата „Св. Георги" в малкото село Златолист. 
Ще тръгнем по пътя на легендата. Ще се заровим в документите, останали от онова време, ще поговорим дълго и незабравимо с хората от онзи край на България, за да отсеем митовете от истината, за да ви разкажем за тази невероятна жена през погледа на разказите, летописите и спомените. Заедно ще се срещнем с невероятните истории на баба Мария – 99-годишната жена, която като момиче е помагала на незрящата Стойна в църквата в Златолист. Ще тръгнем по пътя на многобройните ѝ чудеса – от изцеряването на хора, през пророчествата и дори случаите на левитация. Ще потърсим и мнението на официалната църква за двоякото ѝ отношение към народната светица. Ще поговорим с авторката на книгата за нея „Съвършената" – Неда Антонова, която  ще ни разкаже как е създала превърналото се в бестселър четиво. За финал – ще ви предадем някои от пророчествата, които Преподобната завещава на България и нейните хора. 
Специално за корицата и темата на Списание 8 художничката Елена Камбурова създаде първия професионален и художествено издържан портрет на Преподобната, който читателите ще получат под формата на плакат - подарък със следващия брой на „8"!


Вестник Галерия

Вестник Уикенд, брой 46- целия брой

Участие в проучвания срещу заплащане

Времето в момента

Ads